Gegevens stichting
Naam: Stichting Zazamalala, gevestigd te Amsterdam, is op 25-06-2018 opgericht (hierna: de stichting).
Fiscaalnummer: 858922009
ANBI referentienummer: De stichting is op 15 augustus 2019 bij beschikking nummer 50190 erkend als algemeen nut beogende instelling (ANBI).
Adres: Ruyschstraat 118A, 1091 CH, Amsterdam
Telefoonnummer: 020-6630864
Email: zazamalala@gmail.com
KvK-nummer: 71969594
Bankrekening: NL 50 ABNA 0832 8769 68
Beleid en strategie
De stichting is in eerste instantie opgericht met als doel; het doen laten overgaan van het beheer van Zazamalala natuurreservaat van privépersoon naar een stichting teneinde het voortbestaan op lange termijn te waarborgen en te bevorderen. In tweede instantie willen de oprichters ook meer middelen ter beschikking hebben om Zazamalala uit te breidden en te verbeteren. De stichtingsvorm biedt meer kansen om fondsen te werven en meer kansen om met andere organisaties op het gebied van natuurbescherming in zee te gaan. Op 15 augustus 2029 is van de Belastingdienst de status als Algemeen Nut Beogende Stichting (ANBI) ontvangen, zodat een donatie als aftrekpost kan worden opgevoerd.
Doel
Het onderhouden, beheren en uitbreiden van een natuurreservaat in Madagaskar, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
Specifieke doelen
1. Het Zazamalala natuurreservaat blijft bestaan in de (verre) toekomst en vervult een belangrijke ecologische functie in het landschap van West-Madagaskar en als habitat voor vele soorten flora en fauna die veelal met uitsterven worden bedreigd.
2. Het Zazamalala natuurreservaat voorziet in belangrijke ecosysteemdiensten: Als bron en zaadbank voor eventuele toekomstige herintroductie en beplanting van soorten in de omgeving en elders; als habitat voor bestuivers en voor water en neerslag regulatie. Zazamalala natuurreservaat is bijvoorbeeld een belangrijk landschapselement dat waterverdamping optimaliseert in vergelijking tot andere vormen van landgebruik en heeft dus een gunstig effect op lokale regenval.
3. De waardering van de lokale bevolking voor het Zazamalala natuurreservaat stijgt aangezien zij profiteert van het aanwezige bos zonder dat dit nadelige effecten heeft voor het bos. Dit realiseren we door de lokale bevolking zoveel mogelijk te betrekken bij de ontwikkeling van het bos. o.a door onderwijs aan kinderen over de importantie van natuurherstel, ontwikkeling en behoud. Lokale mensen onafhankelijker maken van koken op hout (een belangrijke reden van de verwoesting van het bos) door verstrekken van solarcookers. En zoveel mogelijk mensen betaald vast werk te geven. Hiermee verwachten wij een positieve impact op een aantal van de SDG (Sustainability Goals) te realiseren. Met name economische onafhankelijkheid van vrouwen (wij hebben anno 2025 50% vrouwen in vaste dienst) zien wij als een belangrijke doelstelling.
4. Het Zazamalala natuurreservaat wordt uitgebreid door het uitsluitend opkopen en ecologisch restaureren van (gedegradeerd) aangrenzend en/of nabijgelegen land. Wij zullen geen bestaande landbouwgronden kopen. Dit om onverhoopt landbouwgronden te onttrekken en daarnaast speculatie met grond te vermijden.
5. Het Zazamalala natuurreservaat is een pionier en voorbeeld voor bosbeheer en natuurbescherming in Madagaskar, krijgt navolging en trekt gelden voor onderzoek en natuurbescherming aan.
Activiteiten
Op basis hiervan kunnen de activiteiten van de stichting worden onderverdeeld in de volgende categorieën:
1. Beheer en lange termijn onderhoud van het Zazamalala natuurreservaat. Het planten van bos moet worden opgevolgd door bescherming en onderhoud. Daarom kijken wij altijd naar donaties en partnerschappen die ons in die lange termijnblik kunnen ondersteunen.
2. Uitbreiding van het Zazamalala natuurreservaat en het verhogen van de ecologische waarde van de directe omgeving van het Zazamalala natuurreservaat door middel van aankoop van aangrenzend of nabijgelegen land en/of door het planten van bomen en/of het promoten en faciliteren hiervan op aangrenzend of nabijgelegen land.
3. Het bevorderen en faciliteren van wetenschappelijk onderzoek in en rondom het Zazamalala natuurreservaat.
4. Het betrekken en onderwijzen van de lokale gemeenschap middels verschillende activiteiten en het verbeteren van hun levensomstandigheden in de meest brede zin van het woord
5. Het aantrekken van toeristen en andere bezoekers teneinde steun en inkomsten te genereren.
6. Het werven van fondsen in Nederland en de rest van de wereld.
Beheer van de Stichting
Het bestuur van de stichting bestaat uit vier leden, namelijk:
Simon Rietveld (voorzitter)
Jocelyne Farazanamalala (penningmeester)
Amos Frank (secretaris)
* ik ben geen secretaris
Frank Bracht (algemeen bestuurslid)
Het gehele bestuur, of de heer Simon Rietveld gezamenlijk handelend met twee andere leden van het bestuur, vertegenwoordigt de stichting in- en buiten rechte.
Geen van de bestuursleden kan beschikken over het eigen vermogen als ware het eigen vermogen. De bestuursleden genieten voor hun werkzaamheden geen beloning.
De stichting zal niet meer vermogen aanhouden om het werk te kunnen uitvoeren wat binnen de doelstellingen valt. De stichting zal een beperkt vermogen van 10.000 euro achter de hand houden om onverwachte uitgaven aan de projecten te kunnen opvangen.
De stichting heeft geen winstoogmerk, zoals blijkt uit de statuten en uit de feitelijke werkzaamheden.
Bij een besluit tot ontbinding van de stichting wordt een batig liquidatiesaldo besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling met een gelijksoortige doelstelling of van een buitenlandse instelling die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt en die een soortgelijke doelstelling heeft.
Het bestuur van de stichting publiceert een jaarverslag op de website waarin de activiteiten van de stichting, het bestuur en de besteding van de financiële middelen in het afgelopen jaar zijn vastgelegd. Het jaarverslag bevat de jaarrekening en de begroting.
Momenteel heeft de stichting geen raad van toezicht. In de eerste helft van 2025 en daaropvolgend elk jaar zal opnieuw gekeken worden of het nodig is een raad van toezicht aan te stellen aan de hand van de groei van de stichting en het vermogen van de stichting om fondsen aan te trekken.
De stichting heeft geen vaste werknemers. Vrijwilligers van de stichting kunnen in overleg een onkostenvergoeding ontvangen met een maximum van €1.500,- per jaar.
Speerpunten 2024-2027
1. Verwerven en herbebossen extra grond. Door middel van de steun door TfA en veel particulieren is Zazamalala sinds 2021 met 250 ha gegroeid tot nu bijna 400Ha. Deze gronden liggen allemaal naast of op enige afstand van het oorspronkelijke bos. Om deze verschillende stukken aan elkaar te verbinden en tot een aaneensluitend bos te vormen zullen meer donaties nodig zijn. Hiervoor zal gezocht worden naar manieren om via communicatie meer bekendheid te genereren.
2. De ultieme doelstelling blijft om te komen tot een aaneengesloten corridor vanaf Zazamalala tot het natuurgebied van Kirundi.
3. Toerisme stimulering. In het afgelopen jaar is Zazamalala ontdekt als een unieke bestemming voor toeristen die toch al in de omgeving zijn. Met name de combinatie met de wereldberoemde Avenue de Baobab biedt veel toeristen de mogelijkheid om oorspronkelijk bos te ervaren inclusief de unieke dieren die inmiddels weer zijn teruggekeerd (Lemuren, slangen, schildpadden diverse vogels etc). Toerisme levert niet alleen een inkomstenstroom op voor Zazamalala, maar werkt ook als stimulans voor de lokale bevolking om het bos als een nuttige plek te zien. Er ontstaat immers werk uit als gidsen, verkopers van souvenirs, horeca etc. Daarnaast ontstaat er bij de toeristen zelf een steeds groter begrip voor de bijzondere natuur van Madagascar en dat zij kunnen bijdragen aan het behoud ervan.
4. Wij zoeken actief naar samenwerking met lokale communities om zoveel mogelijk wederzijdse betrokkenheid te creëren. Hiervoor besteden wij tijd en geld aan sociale, onderwijs en medische ondersteuning van de lokale bevolking. Wij bouwen bv latrines, helpen scholen te bouwen, betalen voor leraren en incidenteel betalen wij voor medische ingrepen.
5. Een Medische post. De lokale bevolking heeft Zazamalala inmiddels ontdekt als een baken van hoop voor mensen met medische problemen. De reis naar het ziekenhuis is voor velen te lang en te duur en Zazamalala kan soms ook helpen. Naast ‘eenvoudige’ handelingen die wij in de post kunnen doen laten wij regelmatig (afhankelijk van de donaties) urgente gevallen opereren door artsen in het regionale ziekenhuis.
6. Sociale inbedding. Wij zorgen dat Zazamalala een gewaardeerd lid van de sociale structuur in de omgeving is en blijft. O.m. door goede betrekkingen met de lokale bestuurders (o.m. de z.g. President Fukantany) te onderhouden, een lokaal voetbal team te ondersteunen, bij te dragen aan feesten en indien nodig als ‘vergaderplek’ te dienen bij lokale besprekingen.
Financieel overzicht
Werving van gelden
De stichting werft in beginsel wel actief gelden in Nederland en wereldwijd. De financiële middelen van de stichting zullen bestaan uit:
• Schenkingen en legaten alsmede de vruchten daarvan
• Publieke donaties
• Bedrijfsdonaties
• Crowdfunding campagnes
• Beurzen en subsidies
• Organisatie van evenementen en activiteiten (bijv. sponsorloop)
• Adoptieprogramma’s (bijv. bomen)
Vermogensbeheer
Geworven gelden worden beheerd door de penningmeester op de bankrekening van de stichting en gecontroleerd door het voltallige bestuur. Voor uitgaven boven de 5000 EUR moeten minstens drie bestuursleden akkoord zijn.
Financiële verantwoording
Door drs. M.A.N. Vos van De Financieele Fabriek is op 25 september de resultatenrekening en balans van de Stichting Zazamalala opgemaakt over de jaren 2021 tot 2023.